Kimagasló színvonal | Kedvező ajánlatok

info@autotmost.hu +36 20 228 7568

Hogyan vezessük – kölcsönzött autónkat – biztonságosan a téli időszakban?

Hogyan vezessük – kölcsönzött autónkat – biztonságosan a téli időszakban?

A téli időszak sok elővigyázatosságot igényel az autóvezetőktől, különösen hogyha nem megszokott autóról, hanem bérelt vagy kölcsönzött autóról van szó. Jól fel kell készülnünk akár hosszabb utazást tervezünk, de akkor is, hogyha csak a napi rutint vezetjük le a munkahelyünkre és vissza, Összeállításunkban téli időben való autóvezetéshez adunk tippeket az utazás megtervezésétől, a szükséges eszközökön át egészen a vészhelyzetekig.

Az utazás tervezésénél talán a legfontosabb, amit sokszor nem veszünk számításba, hogy fáradtan, kimerülten ne üljünk kölcsönzött autónkba, hiszen ilyenkor megnő a reakcióidőnk, esetleg rossz döntéseket hozunk vészhelyzetben a kimerültség hatására. Hogyha lehet, érdemes eltolnunk a nagyobb autóutat rossz idő, hóvihar vagy ónos eső esetén is.

Vezessünk meleg, kényelmes ruhákban, hiszen akár kölcsönzött akár saját autót vezetünk, sosem tudhatjuk, mikor kell kiszállnunk, vagy hogyha esetleg az autónk felmondaná, a szolgálatot ne maradjunk az út szélén könnyed, meleg helyre szánt öltözetben.

Sok esetben olyanok kölcsönöznek autót, akiknek nincs minden napos vezetési rutinja, ami még nagyobb figyelmet igényel. Ilyen esetben érdemes, egy-két kört megtenni a kölcsönzött autóval egy kevésbé forgalmas területen, hogy megszokjuk az autó viselkedését, a bérautó fékpontját, kuplung fogását, stb.

Fontos, hogy a kölcsönzött autónkat még elindulás előtt melegítsük fel, járassuk egy kicsit, illetve takarítsuk le az éjjel rárakódott jeget és havat: így mi is jobban kilátunk majd, illetve a mi autónk láthatóságát is növeli az utakon, főleg, hogyha havas tájon át vezet az út.

Triviálisnak tűnhet, de fontos, hogy mindig kössük be a biztonsági övünket, hogyha kölcsönzött autót vagy akár sajátot vezetünk, hiszen akár egy kisebb csúszásnál vagy koccanásnál rosszul jöhet ki később, hogy be sem voltunk kötve.

Vezess lassan! – A látási viszonyok jelentősen romlanak ködös, havas időben, nem is beszélve a láthatatlan tükörjégről, ami gyakran az utakat fedi. Megfontolt, lassabb sebesség mellett a balesetek valószínűsége is csökken.

Lassíts le, hogyha hóval vagy jéggel fedett útszakaszt látsz, nem tudhatod hogyan reagál az autód a megváltozott felületű úttestre. Ehhez kapcsolódva fontos a megnövekedett követési távolság is, jeges úton ez akár 80 méterre is nőhet a látási viszonyoktól függően.

A saját autónknál fontos még ellenőriznünk a ködlámpák működését is, hogy a romló, kora esti látási viszonyok között is jól kivehető legyen az út, illetve különösen figyeljünk az előzésnél is, mérlegeljük, hogy mikor a legbiztonságosabb és csak akkor előzzünk, hogyha tényleg szükséges.

A bérelt, kölcsönzött autók esetében nem lehet kérdés az autó technikai állapota, ezt az autókölcsönző cégnek kell rendben tartania, és olyan állapotban átadni az autó bérlőjének, hogy abban kifogást ne találhasson. Az AUTOTMOST esetében sincs ez másképp, nem is lennénk nyugodtak, ha olyan bérautót bocsátanánk bérlőinknek, ami nem 100%-os állapotban van.

Ügyfeleinknek biztonságos téli vezetést kívánunk!

Felkeltettük érdeklődésed?

Vedd fel a kapcsolatot a kollégáinkkal még ma, lehet, hogy kedvezménnyel tudod bérelni az autónkat!

Vélemény, hozzászólás?